2012. február 27., hétfő

Wass Albert: Elvész a nyom – könyv - Jelenlegi ára: 4 100 Ft

Az erdélyi Wass Albert, irodalmunk kimagasló egyénisége 1948-ban, Clevelandban (USA) írta Az elvész a nyom című regényét. Hat cserkész egy erdélyi kis faluban, egy csónaktúra során életveszélybe kerül, és csodálatos módon életben marad. Hányszor találkozunk az életben olyasmivel, amit nem értünk, amit nem tudunk megmagyarázni, ami a logika ellen szól. A miértre keressük a választ, akár egész életünkön át, de a miért Istennél van. S hogy mi a terve Istennek az életünkkel? A könyv a hat fiatal életét követi végig a második világháborút megelôzô, az az alatti és az azt közvetlenül követô idôszakban. Látjuk, hogyan élik át a szenvedéseket, veszítik el szinte mindenüket, hogy újra kezdjék életüket egy új, s talán reményekkel teli világban. A hat ember élettörténetén keresztül láthatjuk Európa sorsfordulóját, melyet a társadalmi, történelmi változások és a háború okozott az emberekben, nemzetekben és országokban. Azt is láthatjuk, hogyan dôl romokba hazájuk és egész Európa. Az Erdélybôl származó, Amerikában élô, magyar pap segítségével újra összekerülnek a brémai gyors fülkéjében, és felvillan a remény, hogy talán van még valami fontos feladatuk az életben, melyet az Úristen nekik tervezett. Együtt magyar, cseh, román, lengyel, német és zsidó, ,, egy csónakravaló kis Európa', hogy új életet kezdjenek.
Ahány ember - annyi sors. Ezerszeresen igaz e mondás a II. Világháborút átszenvedőkre. S mégis, miért éli túl az egyik a sorsdöntő vészhelyzetet, s később a háború kiszolgáltatott hányattatásait, a világválságot - s a másik miért nem? Isten szándékai mindig érthetőek-e számunkra? Mit akar Isten az életünkkel? Ezt a nagy kérdést vizsgálja megdöbbentő igazságérzettel Wass Albert ebben a rendkívüli könyvben.
"Azt mondtam, ugye, hogy a vén Hirlibi évekig tagadta azt, hogy van Isten. Azért, mert a fiai meghaltak. De amikor látta, hogy egy evező nélküli csónak, amit hat gyerekekkel leragadott a víz, megállt a vízesés fölött, ott ahol nem volt semmi, ami megakassza és addig állt ott, amíg mind a hat gyereket kimentették: akkor az öreg Hiribi arra gondolt, hogy talán mégiscsak van Isten, mindössze ő nem találkozott még vele. Nos tehát ez a vén Hiribi elhatározta, hogy végére jár a dolognak. Tudni akarta, hogy van-e Isten, vagy nincs. Nem csak hinni, hanem tudni. Fogta magát és beült egy másik csónakba, eldobta az evezőt és hagyta, hogy sodorja a víz a csónakot, ugyanúgy, mint ahogy annak a hat gyereknek a csónakját sodorta. "
Személyesen Kecskeméten vehető át vagy előreutalás után levélként tudom postázni. (410g)


Jelenlegi ára: 4 100 Ft

Az aukció vége: 2012-03-09 07:46
. Wass Albert: Elvész a nyom – könyv - Jelenlegi ára: 4 100 Ft